bannerwebsite kleiner

Vezelrijkdieet

Een vezelrijk dieet volgen betekent dat je voeding genoeg voedingsvezels bevat. De gezondheidsraad adviseert voor een volwassene dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezel te gebruiken. Vezels geven je een voldaan gevoel. Ze zijn goed voor een optimale darmwerking en beschermen tegen allerlei ziekten. En wil je afvallen? Ook dan is vezelrijk eten gezond. 

Bronnen van vezels

Voedingsvezels zijn voornamelijk afkomstig uit de celwand van planten. Belangrijke bronnen van vezels zijn fruit, groente, brood, ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten en noten. 

Bij het pellen van rijst of het malen van graankorrels tot bloem, wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Daarom zijn volkoren graanproducten (volkorenbrood, volkoren pasta) en zilvervliesrijst rijker aan vezels dan andere soorten brood en witte rijst. In dierlijke producten zit geen vezel.

Hoeveelheid vezels in voedingsmiddelen

 
 Vezels in brood en graanproducten 
  Eenheid 

Gewicht per 
eenheid (g)

Hoeveelheid 
voedingsvezel (g)
 Broodje, volkoren  stuks  50  3,8
 Roggebrood, donker  snee  45  3,7
 Krentenbrood, volkoren  snee  35  2,5
 Broodje, bruin  stuks  50  2,4
 Mueslibrood  snee  35  2,4
 Volkorenbrood  snee  35  2,3
 Meergranenbrood  snee  35  2,2
 Krentenbol  stuks  50  2,1
 Roggebrood, licht  snee  25  1,9
 Bruinbrood  snee  35  1,8
 Knäckebröd, volkoren  stuks  10  1,5
 Broodje, wit  stuks  50  1,4
 Krentenbrood  snee  35  1,2
 Knäckebröd  stuks  10  1,0
 Cracker, volkoren  groot  10  0,9
 Croissant  stuks  40  0,9
 Witbrood  snee  35  0,9
 Beschuit, volkoren  stuks  10   0,8
 Beschuit  stuks  10  0,2
 Cracker  groot  10  0,2
 
Vezels in ontbijtproducten en vezelproducten 
  Eenheid  Gewicht per
eenheid (g) 
Hoeveelheid 
voedingsvezel (g) 
 Muesli  voor 1 schaaltje  45  3,6
 Muesli, krokant  voor 1 schaaltje  40  2,7
 Tarwezemelen  eetlepel  5  2,2
 Lijnzaad  eetlepel  5  1,7
 Havermout  voor 1 bord  20  1,4
 Cornflakes  voor 1 schaaltje  30  0,9









 
Vezels in pasta, rijst aardappelen, peulvruchten, groente en fruit
   Eenheid Gewicht per 
eenheid (g)
Hoeveelheid 
voedingsvezel (g)

 Pasta, rijst en aardappelen

     
 Pasta, volkoren, gekookt  opscheplepel  50  2,1
 Zilvervliesrijst, gekookt  opscheplepel  60  1,3
 Aardappelen, gekookt  klein  50  0,8
 Pasta, gekookt  opscheplepel  50  0,7
 Rijst, gekookt  opscheplepel  55  0,4

 Peulvruchten

     
 Bruine/ witte bonen, gekookt  opscheplepel  60  4,3
 Kapucijners, gekookt  opscheplepel  55  4,4
 Linzen, gekookt  opscheplepel  55  2,9
 Groente      
 Groente, gemiddeld, gekookt  opscheplepel  50  1,4
 Rauwkost  schaaltje  35  0,6

 Fruit

     
 Vijgen, gedroogd  3 stuks  60  5,9
 Dadels, geconfijt  10 stuks  60  4,5
 Fruit  schaaltje  125  2,1
 Sinaasappelsap met vruchtvlees  glas  150  0,9
 Vruchtensap  glas  150  0,8
 Rozijnen  handje  20  0,7
 
Noten en pinda's
  Eenheid Gewicht per 
eenheid (g) 
Hoeveelheid 
voedingsvezel (g)
 Noten, gemengd  eetlepel  20  1,2
 Studentenhaver  eetlepel  20  1
 Pindakaas  voor 1 snee  15  0,8

Bron: www.voedingscentrum.nl
 

 
Winkelwagen



1363549495-ideal2.jpg
Zoeken

www.mijndieetpagina.nl
webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop