bannerwebsite kleiner

Natriumbeperkt dieet

Bij het zoutbeperkt dieet wordt natrium in de voeding beperkt. Natrium is een normaal bestanddeel van ons lichaam en komt voornamelijk via zout ons lichaam binnen.
Zout bestaat voor 40 procent uit ntarium. Dit geldt voor keukenzout, maar ook voor zeezout. 1 gram zout levert dus 0,4 gram natrium of 400 mg natrium. De meeste voedingsmiddelen bevatten van nature natrium. En daarnaast stoppen fabrikanten natrium in voedingsmiddelen als smaakmaker. Bij het koken gebruiken we regelmatig zout. Meestal raakt u dat extra zout via de urine kwijt.
 
Het hart en de nieren houden de hoeveelheid vocht en natrium in ons lichaam in evenwicht. Bij hartfalen, nierziekten, leverziekten en tijdens de zwangerschap kan dit evenwicht verstoord raken. Het lichaam houdt meer vocht vast. Klachten kunnen zijn: benauwdheid, hoge bloeddruk, dikke enkels en voeten.
 
Een natriumbeperkt dieet kan de arts voorschrijven bij:
- gebruik van diuretica (plastabletten).
- hoge bloeddruk (hypertensie).
- hartfalen.
- verminderde nierfunctie.
 
De Gezondheidsraad noemt een maximale inneming van zes gram zout per dag. Dit komt overeen met 2400 mg natrium per dag. De gemiddelde inname in Nederland is ongeveer 9 tot 12 gram per dag.
 
De mate van zoutgevoeligheid kan per persoon sterk variëren. Dit effect is het grootst bij mensen met een verhoogde bloeddruk, ouderen en mensen met obesitas. Bij vrijwel iedereen heeft de zoutbeperking een positieve invloed op de werking van bloeddrukverlagende medicijnen. In het algemeen streven we naar een zoutbeperking van 1200-2400 mg natrium
per dag. Ook komt het wel eens voor dat we de huidige natrium inname verlagen met 2400 mg ten opzichte van de gebruikelijke voeding.
Kenmerken van een licht natriumbeperkt dieet (2400 mg natrium)
- Bereiding van de warme maaltijd zonder toegevoegd zout, zonder samengestelde kruiden met zout en zonder smaakmakers die zout bevatten.
- Geen gebruik maken van kant-en-klaar producten waaraan zout is toegevoegd.
- Gewoon brood met ongezouten (dieet)margarine of (dieet)halvarine.
- Beleg met minder zout of gewoon broodbeleg met uitzondering van sterk gezouten producten.
- Snacks die weinig of geen zout bevatten.
 
Kenmerken van een matig natriumbeperkt dieet (1200 mg natrium)
Hetzelfde als bij een licht natriumbeperkt dieet, maar dan met
natriumarme kaas en vleeswaren in plaats van de normale varianten, en
maximaal 500 ml zuivel per dag.
 
Producten waaraan geen zout is toegevoegd, worden aangeduid met ‘natriumarm’, ‘voor natriumbeperkt dieet’, ‘ongezouten’, ‘zoutarm’ of ‘zonder toevoeging van keukenzout’. In deze producten is vaak natriumarm dieetzout verwerkt, wat o.a. kalium bevat. Dit dieetzout is overigens ook apart verkrijgbaar. Kalium is net als natrium een mineraal.
Teveel kalium kan echter een probleem zijn voor mensen met slecht werkende nieren. Overleg daarom altijd met uw diëtist of arts als u dieetzout wilt gebruiken. Indien niet duidelijk is hoeveel natrium een product bevat, kunt u dit aflezen op het etiket met de voedingswaarde.
 
Bij mensen met een hoge bloeddruk is, naast een beperking van de hoeveelheid natrium, het gebruik van drop af te raden. Alle soorten drop bevatten de stof glycerrihizinezuur welke tot een verhoogde bloeddruk kan leiden bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Als u last heeft van een hoge bloeddruk en regelmatig drop eet, kunt u de drop eens een paar weken laten staan en laten controleren of daardoor de bloeddruk daalt.
 
Voedingsmiddelen bevatten vaak meer natrium dan menigeen denkt. Om hier een indruk van te geven volgen hieronder enkele voorbeelden:
- zoute haring, per stuk: 820 mg;
- frikadel, per stuk: 880 mg;
- bruin brood, één snee: 200 mg;
- kaas 48+, voor één snee: 180 mg;
- groentesoep helder, één kop: 830 mg;
- kipburger, per stuk: 830 mg;
- ketjap manis, één eetlepel: 730 mg;
- rookworst, stuk van 100g: 830 mg;
- pizza van 350g: ± 2000 mg.

 
Winkelwagen1363549495-ideal2.jpg
Zoeken

www.mijndieetpagina.nl
webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop