bannerwebsite kleiner

Glutenvrij dieet

Het glutenvrij dieet wordt ingezet bij de ziekte coeliakie of glutensensitiviteit.
De diagnose coeliakie wordt gesteld mbv uitgebreid bloedonderzoek en/of darmbioptie. Glutensensitiviteit is nog niet met onderzoek aan te tonen. Dmv het eliminatie en provocatie kan glutensensitiviteit worden aangetoond. Dit betekent eerst gluten weglaten uit de voeding. Als de klachten zijn verdwenen kunnen de gluten weer worden ingenomen. Bij terugkomen van de klachten is bewezen dat er een gevoeligheid (=sensitiviteit) voor gluten ontstaat.
Men verwacht dat er veel meer mensen met coeliakie of glutensensitiviteit rondlopen, dan wat men nu weet.
 
Bij coeliakie dient een glutenvrij dieet heel strict gehandhaaft te worden. Een klein spoortje aan gluten in de voeding geeft een beschading aan de dunne darm. Dit kan al door bijvoorbeeld een broodkruimeltje wat aan een mes is blijven hangen en zo op een glutenvrije snee brood terecht komt!
Bij glutensensitiviteit verwacht men minder problemen met het minder strict handhaven van het dieet. Dit gevoeligheid voor gluten kan per persoon verschillen.
 
Gluten zijn graaneiwitten. Granen bestaan voor een groot gedeelte uit koolhydraten en een kleiner gedeelte uit eiwitten. Gluten komt voor in tarwe, rogge, gerst, haver,kamut en spelt.Gluten zitten dus niet alleen in alle soorten gewoon brood, maar ook in beschuit, crackers, gebak, koek, muesli, vlokken, tarwemeel en deegwaren zoals macaroni, spaghetti en vermicelli. Ook kunnen producten waarin een glutenbevattend bindmiddel, zoals bijv. soepen, sauzen, worstsoorten etc. niet worden gebruikt.
Tevens is er een gevaar voor besmetting met gluten van producten die op zich vrij van gluten zijn. Dit kan plaatsvinden in de fabriek,de winkel, het restaurant maar ook thuis. Er kunnen namelijk restjes gluten achterblijven in een keukenmachine, frituurpan, op een broodplank of in verpakkingsmateriaal.
 
De onderstaande producten zijn niet toegestaan:
• Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak;
• Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel,bloem, Brinta, Bambix, havermout;
• Puddingpoeders;
• Paneermeel;
• Soep uit pakjes en blik, bouillonblokjes, justabletten;
• Alle worstsoorten en aangemaakt gehakt van de slager;
• Sauzen;
• Snoep;
• Aangemaakte groenten;
• Voorbewerkte maaltijden (blik of diepvries).
 
De volgende producten zijn wel toegestaan:
• Alle soorten melk, melkpoeder, yoghurt (naturel), kefir, kwark (naturel), umer, karnemelk, slagroom, zure room, crème
fraîche, koffieroom en koffiemelk;
• Roomboter, (dieet)margarine, (dieet)halvarine, bak- en braadproduct, frituurvet en olie;
• Alle soorten jam, vruchtenmoes, honing, stroop, appelstroop, perenstroop en suiker;
• Ham, lever, rosbief, bacon, fricandeau, rookvlees, ontbijtspek, pekelvlees, rollade, tong, spek en casselerrib;
• Alle soorten kaas en smeerkaas;
• Alle onaangemaakte groenten en aardappelen zonder saus;
• Alle peulvruchten zonder saus;
• Alle soorten vis en schaal- en schelpdieren mits zonder saus en ongepaneerd;
• Alle soorten fruit en vruchtensap;
• Aardappelmeel, agar-agar, johannesbroodpitmeel, sago,tapioca, bindmiddelen van arrowroot en cassave, hele korrels
en meel van boekweit, maïs, rijst en soja;
• Limonade(siroop), frisdrank, thee en koffie (niet gearomatiseerd);
• Ongemengde kruiden en specerijen;
• Gelatine, verse en gedroogde gist, krenten, rozijnen en sukade;
• Pure teff en zuivere haver.
 
Veel producten waarvan u het niet zou verwachten kunnen gluten bevatten, zoals snoep en zoutjes. Het blijft belangrijk om goed het ettiket te lezen. 

 

 
Winkelwagen



1363549495-ideal2.jpg
Zoeken

www.mijndieetpagina.nl
webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop