bannerwebsite kleiner

Energie- en eiwitverrijkt dieet

Het energie- en eiwitverrijkt dieet wordt ingezet bij laag gewicht of ondergewicht.
Ongewenst gewichtverlies zorgt ervoor dat u zich slapper gaat voelen. Met een energieverrijkt dieet is het mogelijk om uw gewicht te laten toenemen, of in ieder geval op gewicht te blijven. Daardoor verbetert uw conditie en voelt u zich minder slap en moe. Als u een behandeling moet ondergaan, verdraagt u die beter. Ook het herstel na een behandeling gaat vaak sneller.

Energie wordt uitgedrukt in
caloriën (kcal). Energie is het makkelijkste uit vetten te halen. Daarnaast leveren koolhydraten energie. Eiwitten worden gebruikt als bouwstof. Deze zijn nodig om de spiermassa te handhaven of te laten toenemen. Bij ziekte en herstel heeft het lichaam een verhoogde behoefte aan eiwitten. 
Eiwitten zitten oa in vlees, vis, melkproducten, kaas, vleesvervangers, ei, noten, peulvruchten.


Kies producten met veel energie
Volle producten leveren meer energie dan halfvolle of magere. Denk aan volle yoghurt, volle chocolademelk, volle kwark, volvette kaas, enz. Neem margarine of roomboter ipv halvarine. Mayonaise ipv fritessaus. Gebakken aardappelen ipv gekookte,  enz.
Vervang de light producten voor 'gewone' producten. Dus gewone frisdrank ipv light frisdrank
.

Neem meerdere maaltijdmomenten per dag
Door om de paar uur iets te eten is het vaak makkelijker voldoende binnen te krijgen. Houdt de 3 maaltijden aan en neem 2 tot 4 keer een tussendoortje.

Vul de voeding aan met extra's 
Smeer u brood ruim met margarine of roomboter en beleg dubbel. Voeg aan gerechten slagroom, crème fraiche, klontje boter, suiker, siroop, ei(poeder), geraspte kaas toe. 
Volgt u het dieet langere tijd, dan kunt u beste kiezen voor dieetmargarine of olie ipv roomboter (ivm preventie hart- en vaatziekten).


Neem vloeibare gerechten
Meer gaan eten is vaak lastig. Daarom kunt u uw voeding aanvullen met energierijke dranken. Denk aan milkshakes en vruchtensappen.
Als eten erg vermoeiend is, kunt u ervoor kiezen het eten te malen. 

Dieetpreparaten
Soms is het niet mogelijk om met gewone voeding voldoende energie en eiwit binnen te krijgen. Samen met een diëtiste kunt u nagaan of een medische drinkvoeding of verrijkte poeder een optie is. De diëtiste kan de medische voeding voor u aanvragen (vergoeding via zorgverzekeraar bij indicatie mogelijk). 


 

 
Winkelwagen1363549495-ideal2.jpg
Zoeken

www.mijndieetpagina.nl
webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop